Segédlet 4. 5. 6. osztály számára - A számítógép használata

Segédlet 4. 5. 6. osztály számára - A számítógép használata

Mivel szinte mindenkinek van otthon is számítógépe, a számítógép használatáról csupán a leglényegesebb dolgokat emelném ki. Ez egyben az informatika terem rendje is.

- A számítógépet óvni kell a nagy hőségtől, a nedvességtől és a portól
- A gép mögött/mellett futó vezetékek miatt ne ugrálj, a lábaddal ne kalimpálj a teremben!
- Ha a gép hibaüzenetet küld, mindig értesítsd a tanárod!
- Hiba esetén soha ne üsd meg a gépet!
- Soha ne szedd szét a gépet egyedül!
- Ha a gépet szerelitek, soha ne legyen áram alatt!
- Füst és égett szag esetén azonnal szólj!
- Füst és égett szag esetén soha ne öntsd le a gépet vízzel!
 

A Netikett
Bizonyára hallottátok már, hogy mit is jelent az etikett. Az etikett olyan illemszabályok gyűjteménye, amit a helyes viselkedéshez el kell sajátítanunk.
A számítógépek világában is léteznek illemszabályok, ezeket nevezzük netikettnek.
Mi is ez valójában?
Sajnos a mai fiatal generáció él avval a lehetőségével, hogy az internet használata közben nem adja meg valós nevét, helyette álnevet, becenevet választ. Nincs is evvel semmi baj, nem is okos dolog valós adatainkat idegeneknek kiadni, ugyanakkor az sem illendő dolog, hogy álarc mögé bújva teszünk illetlen dolgokat.
Ahogy a való életben sem, úgy az internet világában sem illik másokat megbántani, mások
szellemi produktumát ócsárolni. Negatív véleményünk persze bármiről lehet, de fontos, hogy ezt is meg kell tanulnunk kultúrált keretek között megfogalmazni.
Sajnos az interneten megvan az a lehetőség, hogy valós énünk homályban marad, sokan evvel visszaélnek, és agresszívan viselkednek, trágárkodnak a világhálón. Holott ennek az egésznek semmi értelme. A világhálón található fórumok, blogok, hasonló közösségi oldalak tele vannak egymás ócsárolásával, becsmérlésével. Ilyen veszekedésekben soha ne vegyünk részt, hiszen az égadta világon semmi értelme. Gyakran avval bizonyíthatjátok be igaz jellemeteket, ha nem álltok le az interneten (ahogy a való életben sem) egy ismeretlennel veszekedni. A kompromittáló helyzeteket tudni kell kezelni. Soha ne süllyedjünk le arra a szintre, mikor az emberek egymást csak marják mint a kutyák. Kezeljünk mindent úgy, ahogy a való életben is. Az álnevek, a becenevek mögött is emberek vannak, mindig viselkedjünk a másikkal emberségesen. Ha pedig negatív véleményünk van valamiről, közöljük azt úgy, ahogy a valóságban is tennénk.