Segédlet 7. és 8. osztály számára - Internet

Internet
WAN - World Area Network (Világháló)


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


1. Rövid története
Az 1960-as években (hidegháború korszaka) az USA elnöke Dwight Eisenhower. A Szovjetunió atomtámadása valós veszélynek tűnt, ezért adatvédelmi szempontból fontosnak tartották az amerikaiak egy információs hálózat kiépítését. Az amerikai mérnökök olyan hálózatot hoztak létre, amin a számítógépeken tárolt adatok megmenthetők egy esetleges atomcsapás esetén.
Ezt a rendszert később az amerikai egyetemek is használták kommunikációs célokra. A 80-as években több ország is kiépítette a rendszert, optikai kábelek segítségével létrejöhetett egy hatalams rendszer. A 90-es években pedig a hétköznapokban, az otthonokban is megjelent az internet.

2. Az internet egyre nagyobb szerepet kapott a hétköznapi életben. Az emberi igények, mint pl. az ismeretek megszerzése, a kommunikáció, a fájlok adatok cseréje, és a szórakozás, lehetővé tették, hogy az internet az élet egyre több színterén megjelenjen.

3. Mi van az interneten?
Az interneten alapvetően honlapok (weblap, website, site, számos elnevezése lehet), HTML oldalak vannak, amiket a megfelelő programok segítségével megnyithatunk. Ezek a programok a böngészők, pl. Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera, Safari, stb.

4. Keresés az interneten
Minden böngészőnek van úgynevezett címsora, ide írhatjuk be azt a címet, ahova el szeretnénk jutni. Ilyenkor pontosan kell tudnunk a címet, amit meg akarunk látogatni, pl. www.harkaiiskolahonlap.fw.hu Ezt nevezzük konkrét keresésnek.
A böngésző weboldalakat nyit meg. Az oldalon a tartalom mellett vannak a linkek. A link egy átlépési lehetőség más weboldalakra, vagy új témára az azonos weboldalon belül. A link lehet szöveges (ilyenkor kék színű aláhúzott) de lehet egy kép vagy animáció is.
Ha nem tudjuk pontosan hogy mit keresünk, számos interenetes keresőoldal áll rendelkezésünkre. Ezek olyan honlapok, amik segítségével témákra kereshetünk. Pl. Google, Yahoo de ilyen a magyar Origo is.

5. Levelezés az interneten
Az E-mail elektronikus levelet jelent. Két típusa lehet.
1. Az elektronikus postafiók - ebben az esetben fizetnünk kell egy szolgáltatónak, aki a saját szerverén biztosít számunkra tárhelyet. A tárhely olyan hely, ahol leveleink tárolódni fognak. Ilyen szolgáltatásra természetesen regisztrálni kell, a használathoz pedig szükséges egy segédprogram. Ilyen célra jött létre a Windows operációs rendszer alatt működő Outlook Express. Ha ezt használjuk, a levelezéshez meg sem kell nyitnunk a böngészőt.
Nagy előnye, hogy kevesebb reklámot, nem kívánt levelet (spam) kapunk.
2. Szabad levelező rendszerek - ezek ingyenesek. Egy böngésző program kezelőfelületén lehet használni őket. Legismertebbek pl. Gmail, Freemail, Hotmail, stb.
Hátrányuk, hogy ingyenes mivoltuk miatt sok reklámot jelenítenek meg, elég sok spamat kapunk ha ilyet használunk.
A levelezés - használjuk bármelyik típust - azonos alapműveletekre épül. Írhatunk/fogadhatunk/törölhetünk leveleket, levelezőpartnereinket szerkeszthetjük. 

6. Egyéb internetes szolgáltatások
Interneten lehetőségünk van telefonálni (pl. Skype), TV-t nézni (kell hozzá TV kártya, ha ez adott, akkor a neten is elérhető csatornák műsorát nézhetjük pl. CNN) , fájlokat küldeni, fogadni, letölteni, feltölteni (erre jók a filemegosztó oldalak, pl. Rapid  /Torrent). A fájlcserénél szeretném ismételten hangsúlyozni, hogy legális, törvényes dolgokról beszélek. A filmek/játékok/zenék letöltése NEM ilyen!
Fontos - a fájlok cseréjéneél ki kell térnünk az FTP szabványra. Az FTP jelentése: File Transfer Protocoll. Adatátviteli szabvány. Ez teszi lehetővé, hogy bárki bármit szabadon elérhet, amit az internetre feltöltöttek. Bárhol, bármikor.
Böngészőkben is letölthetünk fájlokat, de csak olyanokat amik elérését lehetővé tették ezen az úton. Emellett gyakoriak a fájlletöltésre szolgáló segédprogramok, pl. Kaaza, Bittorrent, stb.
Ma az interneten jelentősek a közösségi oldalak, pl. iwiw, Myspace, Facebook, stb.
Népszerűek a videómegosztó oldalak, pl. Youtube. Videa, stb.
A kommunikáció kedvelt színtere a chat, ami valós idejű szöveges beszélgetés. Ma már élőszóban is lehet (mikrofon segítségével) beszélgetni. Kimondottan beszélgetésre való programok pl. az MSN (Microsoft Network), vagy a Skype.