Pantzer Gertrud Általános Iskola Fórum

2020\08\31

FONTOS INFORMÁCIÓK!!!

Helyi intézkedési terv - Pantzer Gertrud Általános Iskola

 

A Pantzer Gertrud Általános Iskola az Emberi Erőforrások Minisztériuma által megfogalmazott Intézkedési tervnek megfelelően a 2020/2021. tanévben a járványügyi készenlét idejére a következő eljárásrendet alakította ki:

 1. Az Intézményben alapos, mindenre kiterjedő fertőtlenítő takarítás megtörtént.
 2. Intézményünket kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató gyermek, tanuló látogathatja. Amennyiben gyermeküknél tüneteket észlelnek, a szülők a NNK (Nemzeti Nép egészségügyi Központ) eljárásrendje alapján gondoskodjanak orvosi vizsgálatról.

A szülő köteles az iskolát értesíteni, ha gyermekénél koronavírus-gyanú vagy igazolt fertőzés van.

Az iskola területén kijelöltünk egy elkülönítő termet, arra az esetre, ha valamelyik tanulónál fertőzés-veszélyt észlelünk. Ebben az esetben az iskola a szülőt értesíti, aki haladéktalanul köteles a beteg gyermeket az iskolából haza vinni és a gyermek háziorvosát értesíteni. Az iskola értesíti továbbá az intézmény iskola egészségügyi orvosát is.

A gyermek iskolába kizárólag orvosi igazolással térhet vissza.

 1. Az iskolakezdéskor tanulóink életkori sajátosságaiknak megfelelően részletes tájékoztatást kapnak az intézményi és a személyes higiéné alapvető szabályairól, ezek betartásának fontosságáról. Megkérjük a szülőket, hogy a védő- és óvó intézkedéseinket támogassák a járványügyi veszélyek csökkentése érdekében.
 2. Az intézményi csoportosulások megelőzése érdekében, tanítási idő alatt az osztályok csak a saját osztálytermükben vagy az udvaron tartózkodhatnak.

A mosdókban a gyerekek csak a szükséges ideig tartózkodhatnak.

 1. Amennyiben az időjárás megengedi a testnevelés órákat szabad téren fogjuk tartani, és az óraközi szünetekben és a felügyelet ideje alatt is az udvaron tartózkodnak tanulóink.
 2. Tanulóink részére minden helyiségben vírusölő hatású kézfertőtlenítőt biztosítunk, melynek helyes használatára felhívjuk a figyelmet. Kérjük a szülőket, hogy otthon is készítsék fel a gyermekeket a kézmosás módjára és fontosságára, valamint a zsebkendő használatára.
 3. A maszk használata nem kötelező, de bizonyos helyzetekben javasolt, ezért kérjük, hogy minden gyermeknél legyen legalább egy darab szükség esetére.
 4. A kialakult járványügyi helyzet miatt jelenleg is érvényben van, hogy az iskola területére csak előzetes egyeztetés után a megadott időpontban léphetnek be a szülők és egyéb látogatók. Időpont egyeztetés: 99/505-060 telefonszámon lehetséges.

Az intézmény területére az intézménnyel nem jogviszonyban álló személy (ideértve a szülőket, gondviselőket, családtagokat) csak kivételesen indokolt esetben léphet be. A felmerülő problémák elintézésének lehetőségei a KRÉTA rendszert illetve az iskola elektronikus levelezése (e-mail cím: harkaiskola@gmail.com). Személyes megbeszélésre telefonon előre egyeztetett időpontban van lehetőség.

Az intézmény területén ebben az esetben maszk használata kötelező.

 1. Az intézményi csoportosulások megelőzése érdekében kérjük a szülőket, hogy gyermekeiket csak a kapuig kísérjék és a szociális védőtávolságot az iskola épülete előtt is szíveskedjenek betartani.
 2. Zárt térben a kórokozók koncentrációjának csökkentése érdekében kiemelt figyelmet fordítunk a rendszeres és fokozott intenzitású természetes szellőztetésre.
 3. A szükséges információk a Kréta felületen, az iskola fórum oldalán, és az addig használt elektronikus csatornákon érhetők el.

Végh Ágota

intézményvezető

2020\06\04

Tanszerlista

Ezeket a tanszereket kérjük az elsősöktől:

Füzetek:
A/5 14-32 első osztályos vonalas 5 db
A/5 írok és rajzolok kevert lapos füzet (1 sima-1 vonalas 14-32) 1 db
A/5 kockás füzet 2 db

Tolltartó:
Tolltartó 1 db
Vastag grafit ceruza HB 4 db
Posta iron vastag 2 db
Színes ceruza vastag 12-es
Kék-piros-zöld ceruza vastag 1-1 db
Vonalzó 20-as 1 db
Radír 1 db
Hegyező 1 db

Rajz-technika:
Cipős doboz 1 db
A/4 irattartó 2 db
A/4 famentes és félfamentes rajzlap 10-10 db
Origami lapok négyzet alakú 1 csomag
Színes lapok 10-10 db (sárga piros kék zöld barna fekete)
Írólap 2 csomag
Vízfesték 12-es 1 db
Ecset 4-8-10-es 1-1 db
Ecsettál
Ecsetrongy
Gyurma 6-os 1 db
Ragasztó stift
Hurka pálca 10 db
Olló

Matek doboz:
Számolókorong
Papírpénz
Műanyag óra
Műanyag hőmérő
Dobókocka 3 db

Tesi:
Tornazsák
Tornacipő
Rövidnadrág kék
Póló fehér
Melegítő nadrág és pulóver
Ugrókötél
Babzsák
Kicsi törölköző
Zokni

Tisztasági csomag:
Törölköző
Folyékony szappan
Papírszalvéta
Zsebkendő
WC papír
2020\04\26

ISKOLAI BEÍRATÁS A 2020/2021-ES TANÉVRE

Tisztelt Szülők!

 

Tekintettel a veszélyhelyzetre a 2020/2021. tanévre történő beiratkozással kapcsolatban a következőkről tájékoztatjuk Önöket:

Iskolánk körzetéhez tartozó gyermekek (állandó lakcím ill. tartózkodási hely) automatikusan felvételre kerülnek. Ez alól kivétel az a gyermek, aki felvételt nyert más iskolába 2020. április 6. és 24. között.

Kérjük, hogy a jelentkezés elsősorban a KRÉTA e-ügyintézés felületén történjen meg.

(április 28 – május 15.)

Személyes beiratkozás is lehetséges az iskolában a következő időpontokban:

április 28.        8 – 16 óráig

április 29.        12 – 18 óráig

április 30.        8 – 12 óráig.

 

 

Elérhetőségeink (időpont egyeztetése, információ kérése):

Telefon: 99/ 505-060

E-mail: harkaiskola@gmail.com

Tájékoztató az iskolai beiratkozásról:

https://drive.google.com/file/d/1orWVeWGHZA5gFHcA1EMm462Ii6zU1tIA/view?usp=sharing

 Szeretettel várjuk a leendő elsősöket!

Az iskola vezetősége

2020\04\26

Néptánc segédlet - 2020.04.27-05.01.

Kedves Táncosok!

Újra jelentkezem. Remélem, mindegyikőtök jól van. Egészséges és sokat pihen (a házi feladatok elvégzése után.

 

Már a nyár kezd bekukucskálni minden napjainkba. Ezzel kapcsolatban egy kis érdekes olvasni való, a régi nyári mindennapokról:

 

Nyári szórakozások

Kiemelkedő esemény volt a búcsú Szentháromság vasárnapján. Előtte mindenki készülődött - emlékezik Fixl Ignácné -, kimeszelte a házát, sepert a ház körül. Délután két órakor kezdődött a bál. Ilyenkor mindenki szép új fehér ruhát kapott, vásárosok is jöttek. A húsvéti tojásért most vásároltak a fiúk mézeskalács szívet a lányoknak. Többször veszekedtek a lányokért. A környék búcsúira is eljártunk.

„Nyáron sokat dolgoztunk - meséli Schwáb Jánosné. Hajnalban keltünk, részes aratást vállaltunk más, távolabbi községekben. Nem voltunk otthon egész héten. Szombaton éjjel énekszóval jöttünk haza, így mindenki tudta, az aratásról jövünk. Nehéz munka volt, az étel nagyon egyhangú: bableves, tészta. Körbefeküdtük a nagy lábast, és úgy ertünk. A sok munka mellett szakítottunk időt a vidámságra is. Szalmakazlakban vagy istállókban aludtunk, de a jókedvünk soha nem hagyott el. A szájharmonika ritmusára táncra perdültünk.

Nyár végén arattuk a lent is, kézzel szedtük. A fonásig sok munka volt vele: áztatás, szárítás; a plujn (kiverés) a következő ritmusra történt:

Heüzn and Pfoad, Heüzn und Pfoad

Kidl a

(Nadrág és rékli, nadrág és rékli, szoknya is)

Dein haviz gean, dein haviz gean

Dein hediz a gean

(Ezt szeretem, ezt szeretem, ezt szeretném)

A kiverés után átfésültük a lent, majd jött a fonás.

A rajzolós feladathoz, most a Grimm testvérek egyik meséjét ajánlom Nektek.

Békakirályfi”

 

Itt sem volt, ott sem volt, de valahol mégis volt, volt egyszer egy király s ennek három leánya. Szép volt mind a három, de különösen a legkisebb. Ez olyan szép volt, olyan gyönyörű volt, hogy a napra lehetett nézni, de rá nem.

Volt a király palotájához közel egy rengeteg erdő, rengeteg erdő közepén öreg zádogfának árnyékában egy kút. A kicsi királykisasszony, ha meleg idők jártak, mindennap kisétált az erdőbe, leült a kút mellé. Itt ült, üldögélt sokáig s ha elúnta magát, elővette arany golyóját, azzal labdázott. Ez volt az ő legkedvesebb játéka.

Hanem egyszer mi történt? Az történt, hogy a golyó nem esett a kicsi királykisasszony kezébe, hanem esett a földre, onnét pedig belegurult a kútba. Belegurult s abban a pillanatban el is tűnt. Hiába nézte, vizsgálta a kicsi királykisasszony: mély volt a kút, nem látott a fenekére, – volt golyó, nincs golyó! Hej, sírt a kicsi királykisasszony, nagy búnak eredt szegény feje. Egyszerre csak hallja, hogy valaki beszél hozzá:

– Mi bajod, királykisasszony, mért sírsz olyan keservesen?

Körülnézett, de nem látott eleven lelket. Az ám, nem ember szólt hozzá, hanem egy nagy csunya béka a kútból.

– Hát te szóltál hozzám, mondotta a királykisasszony csudálkozva. – Azért sírok, mert arany golyóm a kútba esett.

– Egyet se búsúlj, – mondotta a béka. – Visszaveszem én a te arany golyódat. De mit adsz nekem, ha felhozom a kút fenekéről?

– Amit csak kivánsz, édes békám. Ruháimat, gyöngyeimet, drágaköveimet, de még aranykoronámat is.

Mondotta a béka: Nem kellenek nekem a te ruháid, gyöngyeid, drága köveid, szép királykisasszony. Az arany koronád sem kell. Hanem ha megigéred, hogy jó barátom, játszótársam leszel; ha megigéred, hogy asztalkádnál melletted ülhetek, a te arany tányérkádból ehetem, a te poharacskádból ihatom, a te ágyacskádban hálhatok, felhozom neked az arany golyót.

– Mindent megigérek, mondotta a kicsi királykisasszony, csak hozd fel az én kedves arany golyómat! De magában egyebet gondolt. Azt gondolta: csak brekegj, béka, brekegj, itt maradsz te a kútban s bizony nem ülsz te az én asztalom mellé. No bezzeg!

Több sem kellett a békának, csak a kicsi királykisasszony igéretét hallja, hopp, leszállott a tó fenekére, egy szempillantás mulva ujra felbukott a viz színére, hozta szájában az arany golyót s szépen átnyujtotta a kicsi király kisasszonynak. Hej, örült a kicsi király kisasszony! Ugrált, táncolt örömében s futva indult hazafelé az ő kedves játékával.

– Várj csak, várj, kiáltott a béka, vigy magaddal, én nem tudok úgy szaladni, mint te! De hiszen brekeghetett, ahogy a torkán kifért, a királykisasszony rá sem hallgatott, futva futott haza s úgy elfeledte a békát, mintha nem is lett volna. A béka pedig mit tehetett? Nagy búsan leszállott a tó fenekére.

Hát hiszen jó, jó, de mégsem úgy történt, mint a hogy a kicsi királykisasszony magában elgondolta. Másnap délben, mikor éppen ebédnél ültek mind, a király, a királyné, a királykisasszonyok s az udvarbéliek, hallják, hogy odakint a márvány garádicson pliccs, placcs, ugrál fölfelé valami, aztán egyszerre csak az ajtó mellé lepcsen, kopogtat s beszól:

– Nyisd ki az ajtót, kicsi királykisasszony!

Szalad a kicsi királykisasszony az ajtóhoz, nyitja, kikukkint a nyiláson s hát a béka ül ott, az ajtó előtt. Hirtelen becsapta az ajtót, visszaült az asztalhoz, de bezzeg nem izlett az ebéd, s csakúgy dobogott a szíve az ijedtségtől. Látta ezt a király s kérdezte:

– Mi bajod, kis lányom? Mitől ijedtél meg? Talán bizony valami óriás áll az ajtó előtt s el akart vinni téged?

– Nem, nem, felelt a királykisasszony, nem óriás, hanem egy csunya béka, az áll az ajtó előtt.

– Mit akar tőled az a béka?

– Jaj, lelkem édes jó apám, mikor tegnap az erdőben játszottam, aranygolyóm a kútba esett. Keservesen sírtam s ekkor egy béka felhozta a golyót a kút fenekéről. S merthogy nagyon kivánta, megigértem neki, hogy játszótársa leszek, de ki gondolta volna, hogy ez a csunya béka ide jöjjön? S lám, most itt van s be akar jőni hozzám.

E közben másodszor is kopogtatott a béka s bekiáltott:

– Nyiss ajtót, nyiss ajtót, szép királykisasszony! Talán bizony elfeledted, mit igértél tegnap nékem? Nyiss ajtót azonnal!

Mondta a király:

– Bizony, édes lányom, a mit igértél, meg is kell tartanod. Hát csak eredj és nyiss ajtót.

Mit volt mit nem tenni, fölkelt az asztal mellől a kicsi királykisasszony, az ajtót kinyitotta, a béka meg, hopp, hopp, pliccs, placcs, végig ugrált a szobán, éppen a kicsi királykisasszony széke mellé.

– Végy föl magadhoz, szólt a királykisasszonynak.

A kicsi királykisasszony huzódozott, vonakodott, de a király rászólt haragosan:

– Vedd föl!

Fölvette hát a békát, az meg a székről egyenesen az asztalra ugrott s mondta:

– Na most told közelebb hozzám a tányért, hogy együtt együnk.

Odatolta kénytelen-kelletlen, de majd kirázta a hideg, úgy félt. A béka jóizüen falatozni kezdett, de bezzeg a kicsi királykisasszonynak elment az étvágya. Mikor aztán a béka jól lakott, azt mondta:

– Most már eleget ettem, fáradt vagyok, álmos vagyok, vigy a szobádba, fektess selyem ágyadba s feküdj le te is, aludjunk.

De most már „eltört a cserép”. Sírt a kicsi királykisasszony, sírásától zengett a palota. Hogy ő a mellé a hideg, utálatos béka mellé feküdjék! Inkább meghal!

– De így meg úgy! – förmedt rá a király – ha jól esett a segítsége, essék jól a fekvés is mellette. Indulj!

Tetszett, nem tetszett, meg kellett fogni a béka hideg testét s vitte a szobájába. Az ám vitte, de a szobában ledobta egy sarokba s egyedül feküdt a puha selyem ágyba.

– Nem addig a’! szólt a béka. Fáradt vagyok, álmos vagyok, s éppen olyan jól akarok aludni, mint te. Végy föl az ágyadba, különben megmondom az édes apádnak.

A kicsi királykisasszony leszállott az ágyból nagy boszusan, felkapta a békát, s a falhoz dobta.

– Nesze, aludjál, csunya, utálatos béka!

Hanem ebben a pillanatban mi történt? Hej, nagy csuda történt. Hallgassatok csak ide. A csunya békából királyfi lett, de olyan szép királyfi, hogy a királykisasszonynak szeme-szája elállt a csodálkozástól.

– Ki vagy te, mi vagy te? – kérdezte a királykisasszony, mikor egy kicsit magához tért a nagy csudálkozásból.

Most a királyfi szép sorjában elmondta, hogy őt egy vén boszorkány békává varázsolta, merthogy annak a boszorkánynak a leányát nem akarta feleségül venni. Egyedül csak a kicsi királykisasszony szabadíthatta ki a kútból, más nem, különben béka maradt volna teljes világ életében.

– Jössz-e velem az én országomba? – kérdezte a királyfi.

– Elmegyek én veled a világ végire is, felelt a kicsi királykisasszony.

Másnap reggel kinéznek az ablakon s hát egy aranyos hintó áll az ablak alatt; a hintó előtt nyolc hófehér paripa, a bakon pedig János ült, a királyfi hű szolgája. Ez a szolga olyan erősen szerette a királyfit, hogy mikor a királyfi békává változott, nagy bújában, bánatjában majd meghalt s hogy a szíve meg ne szakadjon, három vasabronccsal körülfogatta a szíve tájékát.

Na, bezzeg most volt öröm! A királyfi meg a kicsi királykisasszony beültek a hintóba, János felült a bakra, közéjük csördített a paripáknak s vágtatott a hintó szélnél sebesebben, de még a gondolatnál is sebesebben.

Már jómesszire voltak a várostól, egyszer csak a királyfi hallja, hogy valami nagyot pattan.

– Hé, János, kiáltott előre a királyfi, valami elpattant a hintón!

Hátra szólt János:

– Nem a hintó, felséges királyfi, hanem a szívem tájékán pattant el egy vasabroncs. A mikor te béka lettél, akkor rakattam rá három vasabroncsot, hogy a szívem meg ne szakadjon. Abból pattant el most egy.

Tovább vágtatott a hintó s egyszerre csak megint nagy pattanást hallott a királyfi.

– Hé, János, bizony mondom, a hintóban baj esett.

– Semmi baj sem esett, felséges királyfi, – a második abroncs pattant le a szívem tájékáról.

Vágtatott a hintó tovább, s mikor éppen a királyfi palotája elé értek, akkorát pattant az abroncs, hogy a paripák megriadtak tőle.

– Hé, János, nem törött le a hintó?

– Nem törött le, felséges királyfi, csak a harmadik abroncs pattant le a szívem tájékáról!

Abban a szempillantásban begördült a hintó a palota udvarára. Ott a királyfi szép gyengén leemelte a kicsi királykisasszonyt, felvezette a palotába, aranyszékbe ültette, aztán papot hivattak, megesküdtek, s csaptak hét országra szóló lakodalmat.

Még ma is élnek, ha meg nem haltak.

 

Várom a szebbnél-szebb rajzokat az ismert e-mail címre.

 

 

Ismételjük át a következő, már ismert dalokat:

„Náni, náni rokka náni téged hívlak táncba,

Nem mehetek, nem mehetek, mert a lovam sánta

Sánta lovam paripám, hízik a mezőben,

Szép asszony szeretőm, lakik mostan Győrben

Annak vagyon cipellője muzsikál a sarka,

Annak vagyon főkötője, majd az eget tartja

Én azz cselekszem, meg házasódom

Feleségem dolgozik, magam aluszom

Hipp-Hopp, maradj kint!”

 

„Fuchs, du hast di Gansgestohlen,

gib sie wieder her,,gib sie wieder her,

sonst wird dich der Jäger holen mit Schießge wehr,

sonst wird dich der Jäger holen mit dem Schießge wehr

 

Seine große lenge Flinte

schrießt auf dich das Schrot;

dass dich färbt die rote Tinte,

und dann bist du tot.

 

És egy újabb versszak

Liebes Füchslein, lass dir raten,

sei doch nur kein Dieb;

nimm, statt mit dem Gänsebraten,

mit der Maus vorlieb”


 

A következő ugrógyakorlatot találtam ki nektek. Ha Ti is szeretnétek kert eszközökkel csinálni akadályokat, mindenképpen kérjétek meg a szüleiteket, hogy legyenek ott Veletek. Csinálhattok más pályát és más ugrásokat is. Legyetek kreatívak. Mutassátok meg, ha van kedvetek.

És a nagy kedvenc. Az Ördög útja. Tanítsátok meg anyuéknak is, akkor majd be tudtok állni egy körbe a gyakorláshoz J

És a link a gyakorláshoz:

 

 

 

 

VIGYÁZZATOK MAGATOKRA ÉS JÁTSZATOK, OLVASSATOK SOKAT J

2020\04\15

ISKOLAI BEÍRATÁS A 2020/2021-ES TANÉVRE

Tisztelt Szülők!

 

Tekintettel a veszélyhelyzetre a 2020/2021. tanévre történő beiratkozással kapcsolatban a következőkről tájékoztatjuk Önöket:

Iskolánk körzetéhez tartozó gyermekek (állandó lakcím ill. tartózkodási hely) automatikusan felvételre kerülnek. Ez alól kivétel az a gyermek, aki felvételt nyert más iskolába 2020. április 6. és 24. között.

Kérjük, hogy a jelentkezés elsősorban a KRÉTA e-ügyintézés felületén történjen meg.

(április 28 – május 15.)

Személyes beiratkozás is lehetséges az iskolában a következő időpontokban:

április 28.        8 – 16 óráig

április 29.        12 – 18 óráig

április 30.        8 – 12 óráig.

 

 

Elérhetőségeink (időpont egyeztetése, információ kérése):

Telefon: 99/ 505-060

E-mail: harkaiskola@gmail.com

Tájékoztató az iskolai beiratkozásról:

https://drive.google.com/file/d/1orWVeWGHZA5gFHcA1EMm462Ii6zU1tIA/view?usp=sharing

 Szeretettel várjuk a leendő elsősöket!

Az iskola vezetősége

2020\03\29

Segédlet - Maráz István - Néptánc segédlet 2

Kedves Táncosok!

 

Remélem, ha készen vagytok a tanulással és a házi feladatokkal utána nagyon sokat pihentek és játszotok. Ne fogjátok vissza magatokat, ha énekelni, táncolni volna kedvetek! Remélem élvezetes játékokat és dalokat kaptatok az elmúlt hetekben. J

 

A következő katonás játékokat tanuljátok meg. Ha van kedvetek (meg anyáéknak is), nyugodtan megmutathatjátok, hogy milyen ügyesek vagytok.

 

https://www.youtube.com/watch?v=Adg0sEV5eHw

„Dong a dob az indulóra

Nosza fel a hintalóra

Fejemen a fényes csákó

Gyite lovam gyite ráró

 

 Zsuzsi te a zászlót tartod

 Csillogtatom én a kardom

 Csihi-puhi nagy csatában

 A nagymama udvarába”

 

https://www.youtube.com/watch?v=FJkEJebHEEI

 

Menetel az ezred döng a lépés

Jobba, bal, jobb, bal hátra arc

Bumm-bumm szólnak az ólompuskák

Dörög a sok ágyú, áll a harc

 

 

https://youtu.be/huYeJ7yatFY

 

Katona bácsi hopp hopp hopp

Adjon nekem cibakot

Mert, ha nem ad cibakot

Betöröm az ablakot

 

Ebben a mozgásos mondókában kétszer is hallható egy „furcsa”, régies eredetű szó. Vajon melyik lehet az? Nézzetek utána, hogy mit jelenthetJ

 

 

 

 

 

A következő linken láthatjátok azt a sorozatot, amit már nagyon sokat gyakoroltunk. Sőt! A benne lévő elemekkel, mozdulatokkal már szabad táncokat is szerkesztettünk. Gyakoroljátok el a „kis” koreográfiát és otthon is csináljatok szabadtáncot belőle.

Természetesen, a hallható ének is ismerős lesz számotokra. Énekeljétek el bátran, amikor csak kedvetek tartja:

 

https://youtu.be/u2d-LQJQw9k

 

Mikor táncol a remete, remeg a szakálla

Illeg-billeg a szakálla, még is egyre járja

II:Ó én édes kiskutyám, te vagy az én bundám

Nyakba tevős kis tarisznyám, minden alamizsnám.:II 

 

 

A következő rajzolós feladatnál igen csak el kell engednetek a fantáziátokat.

A következő linket megnézhettek egy előadást a Kuttyomfitty társulattól. Az Elvarázsolt királykisasszony-t adják elő.

Nézzétek meg! Kíváncsi vagyok milyen rajzok készülnek.

 

 https://www.facebook.com/watchparty/491464061731250/?entry_source=FEED

 

 

Egy kis olvasni való

Tavaszi népszokások a „németeknél”:

 

A böjtöt nagyon szigorúan betartották, hamvazó szerdán az egész család ment „Aschen". A fiúk délután tojást sütni mentek, meghívták a lányokat is. Énekeltek, vígan voltak, de nem táncoltak. Húsvét előtti vasárnap -Polmsonntag (virágvasárnap) - a lányok barkát vittek szentelni. Az a lány, aki nem vitt barkát a templomba, nem kapott húsvétkor piros tojást. Húsvét vasárnap hajnalban (3 órakor) az asszonyok a temetőbe mentek, és utána öt órakor már elkezdték a főzést. Délután a lányok a kertek alá vonultak (Kebltrajm). A fiúk igyekeztek a lányoktól piros tojást szerezni, amit a lányok a szalmakazalba rejtettek el, vagy a zsebükben tartottak. A fiúk nagy izgalommal keresték a tojásokat, és ha megtalálták, akkor búcsúkor a lánynak szívet vásároltak ajándékba.

A férfiak reggel „zöldre" mentek, vagyis barkát, szentelt vizet, szenet helyeztek a búzatábla végébe, hogy bő és áldott legyen a termés. Ők vitték hajnalban a templomba a sonkát, tormát, kenyeret megáldatni. Ekkor ettek először húst.

Ha jött a meleg, a kertek alá mentek, énekeltek, este az árokparton ültek, vagy harmonikaszóra táncoltak.

Éder József meséli, hogy az idősek a kocsmában szórakoztak, idejártak a község elöljárói, és néha ott döntötték el a közösség ügyeit.

Fixl Ferenc a regruta-időszakot idézi fel. Este búcsúztatták a legényeket, áldomást ittak. Reggel a község háza előtt állt a kocsi, szájharmonikást fogadtak, Szombathelyre mentek. Mindenki felszalagozva indult, énekszóval érkeztek be a városba. A szalagot a lányoktól kapták. Délután vidáman jöttek vissza, hazafelé sorra látogatták a kocsmákat. Márciusban volt a sorozás, ősszel már vitték őket katonának.

„Kalot Egyletbe jártunk - én voltam az elnök, tagjai pedig a legények. Hetente szerveztünk kereskedelmi, mezőgazdasági előadásokat, ez egyben tanulás is volt, sőt még a banktól is jöttek előadást tartani. Színdarabokat tanultunk, a bevételből fedeztük a különböző kiadásokat. Rádiót is vettünk, volt külön könyvelőnk is.

Fixl Ferencné a Leánykörbe járt, amelynek tagjai fiatal lányok voltak. „Egyenruhánk fehér volt, nemzetiszínű szalaggal. Hetente jártunk össze, énekeltünk, táncot tanultunk, valaki könyvből felolvasott. Előadásokat szerveztünk, színdarabokat is játszottunk, sokat kézimunkáztunk.

Éder József a májusfa állításra emlékszik vissza szívesen. „Mi, legények vágtuk a közeli erdőben a fát, sudárat, egyenes törzsűt. Legallyaztuk, lehántottuk a héját, hogy ragyogjon. Szalagokkal feldíszítettük, egy üveg bort kötöttünk rá, így állítottuk fel az utcai fronton, az ablak előtt. A lányos szülők a májusfaállítókat megvendégelték, megfőztek egy sonkát, a fiúk 10-15 liter bort kaptak.

 István bácsi segédlete:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=huYeJ7yatFY&feature=emb_logo

 

István bácsi segédlete 2:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=u2d-LQJQw9k&feature=emb_logo

 

 

 

2020\03\19

Segédlet - Maráz István - Néptánc segédlet

Kedves Táncosok!

Remélem, kihasználjatok ezt a helyzetet, hogy sokkal többet lehettek a családotokkal.

Kérlek Benneteket, először is meséljétek el nekik, hogy miket szoktunk csinálni a foglalkozásokon.

Melyik a kedvenc játékotok, kiszámolótok, éneketek vagy táncotok. Nyugodtan adjátok elő nekik.

Elevenítsétek fel a következő kiszámolókat:

„Ekete pekete cukota pé,

Ábel-bábel dominé,

Csiszi á, csiszi-bé,

Csiszi-csuszi komponé!”


Youtube link:
https://www.youtube.com/watch?v=botNgC-AmOo

 

„Lementem a pincébe

vajat csipegetni,

utánam jött apám-anyám

hátba veregetni.

Nád közé bújtam,

nádsípot fújtam,

az én sípom így szól:

di-dá-dú,

te vagy az a

nagy szá-jú.”

 

„Nincs szebb állat, mint a lúd

Nem kell néki gyalog út

Télen-nyáron mezitláb

Úgy kíméli a csizmát”

 

Eine kleine Piepmaus

lief ums Rathaus.

Schöne wipp, schöne wapp,

du bist ab!”

 

„Ich bin Peter du bist Paul

ich bin fleissig du bist faul

1,2,3, du bist frei”

 

Klatschen, Patschen, Klatschen, Patschen Klatschen, Patschen, Links Klatschen, Patschen, Rechts, Klatschen, Patschen, Links, Rechts, Klatschen, Patschen, Stopp

 

Youtube link:

https://www.youtube.com/watch?v=utdmBWjIcDY

 

„Híd alatt, pad alatt kőkorsó, Nem vagyok én fajankó,

Hanem Isten kovácsa, Szent Pál lovát patkolom,

Arany szeggel szegelem, Vaspálcával kongatom,

Kon-kon-kongasd ki, Ezt a kislányt pördítsd ki!”

 

(Ezt csinálhatod egyedül is. Dönts el mennyi taps és mennyi dió legyen )

 

Énekeljétek el és tanítsátok meg otthon a következő „polgári táncokat”

 

(Természetesen nem kötelező megtanítani, de biztosan szívesen veszik, ha megmutatjátok a családnak)

 

 

„Daniéknál a legények kiöntötték a tejet,

Mári néni, Jancsi bácsi bosszankodtak eleget.

Te te te, te te te

Gyalázatos kutya te!”

 

Liebe Schwester, tanz mit mir!

Bei die Hände reich ich dir.

Einmal hin, einmal her,

Rundherum, das ist nicht schwer.

Mit dem händen klatsch, klatsch, klatsch

Mit mit den Füßchen trapp, trapp, trapp

Einmal hin, einmal her,

Rundherum, das ist nicht schwer.

Noch einmal das schöne Spiel,

Weil es mir so gut gefiel:

Einmal hin, einmal her,

Rundherum, das ist nicht schwer.

 

A következő „ugrógyakorlat” is kipróbálhatjátok, ha anyuék megengedik:

Találjatok ki bátran újakat. Engedjétek el a fantáziátokat.

 

Egy kis segítség:

 

https://www.youtube.com/watch?v=7bls10cXVBo

A következő meséket ajánlom „pihenésre”:

 

 • A csillagszemű juhász
  https://www.youtube.com/watch?v=7fNAKoIXHHw
 • Az égig érő fa
  https://www.youtube.com/watch?v=W0FxK_n1WmU
 • Király kis Miklós
  https://www.youtube.com/watch?v=5kdWivCIE1U

Feladat: Nézzétek meg a mesét és készítsetek rajzot az egyik mesehősről! Kérj meg valakit, hogy fényképezze és küldje el nekem az istvanmaraz@gmail.com e.mail címre.

NINCSEN HATÁRIDŐ ÉS NEM KÖTELEZŐ, DE NAGYON ÖRÜLNÉK, HA MEGCSINÁLNÁTOK. A legjobb rajzok megjelennek a honlapunkon.

Kérem a kedves szülőket, hogy ezeket a játékos időtöltéseket csak akkor csinálják, ha a gyerkőcöknek van kedvük kicsit kikapcsolódni vagy az egyéb tananyag feldolgozás közben pihenni!

Köszönöm!

2020\03\17

Újabb tájékoztató

Tisztelt Szülők!

Kérjük kövessék nyomon a Krétában az órák menetét! Jelenleg a házi feladatokat és az esetleges online feladatokat ott adjuk fel. A segédanyagok linkjét is oda tesszük fel. Ha valakinek problémája van a belépéssel a következő e-mail címen kérhet új jelszót vagy érdeklődhet: harkaiskola@gmail.com

Krétánk linkje: https://klik030676001.e-kreta.hu/Adminisztracio/Login

 

2020\03\15

INFORMÁCIÓK A RENDKÍVÜLI HELYZETTEL KAPCSOLATBAN

TISZTELT SZÜLŐK!

 

 

INFORMÁCIÓK A RENDKÍVÜLI HELYZETTEL KAPCSOLATBAN:

 

 

 1. március 16-tól a gyermekek nem léphetnek be az iskolába, az oktatás digitális formában valósul meg. Minden, az oktatással kapcsolatos információ a KRÉTA rendszeren keresztül jut el a szülőkhöz és a tanulókhoz. Kérjük, jelezzék, ha ezzel kapcsolatban problémájuk van!

 

 1. Kérjük a gyermekek felszerelését március 16-án, 8 – 18 óráig vigyék el az intézményből. Szíveskedjenek az időpontot betartani, mert utána megkezdődik a fertőtlenítés. Az intézményben maradt felszerelések tárolását nem tudjuk megoldani.

 

 1. A gyermekek étkeztetése hétfői és keddi napon szünetel. Szerdától (márc. 18.) lehetővé teszi az Önkormányzat, hogy aki igényli, az Óvoda konyhájáról elviheti az ételt (Ételhordóban).

 

Az étkezés igénylését március 17-én, 10 óráig fogadjuk az iskolában

(tel.: 99/505-060)

 

 

 1. Amennyiben kérdésük van, intézményünk a 99/505-060 telefonszámon minden munkanapon 8-16 óráig elérhető.

Kérjük, elsősorban ezen a telefonszámon érdeklődjenek!

 

 

Köszönjük a megértő együttműködésüket!

 

 

            Az iskola vezetősége

egyéb közlemények

2020\03\14

A Soproni Tankerületi Központ tájékoztatója

Tisztelt Szülők!

 

Orbán Viktor miniszterelnök péntek este tájékoztatta a közvéleményt, hogy 2020. március 16-ától (hétfő) "tantermen kívüli digitális munkarend" lép életbe, amely azt is jelenti, hogy a tanulók nem látogathatják a köznevelési intézményeket. Az iskolák hétfőtől zárva lesznek.

A Soproni Tankerületi Központ folyamatosan tájékoztatni fogja az érintetteket a szükséges teendőkről, és a kialakult helyzetben szíves türelmüket kéri!

A tájékoztatás az iskola részéről folyamatos lesz, ezért kérjük, hogy várják türelemmel és kísérjék figyelemmel az iskola vezetésétől érkező híreket!

Kérem, hogy mindenki gondoskodjon a helyben szokásos digitális kapcsolattartási módok folyamatos elérhetőségéről, hogy mindenkihez eljuthasson a szükséges információ!

Üdvözlettel,

egyéb közlemények

2019\08\23

SZÜKSÉGES ISKOLAI FELSZERELÉSEK 1. OSZTÁLYBAN

Első osztályos eszközök listája –(1.osztály 2019/2020-as tanév)

4 db 14-32 vonalas füzet
2 db 27-32 négyzetrácsos füzet
2 db sima füzet
1 db 36-16 hangjegy füzet
1 db „Vázlatok” feliratú füzet /kisméretű/
2 db A4-es méretű irattartó mappa
2 csomag írólap
1 csomag (10 db) félfamentes és 2 csomag (20 db)famentes rajzlap
Mindkét oldalán színes fénymásoló papír/piros, rózsaszín, sötét és világoszöld,s. és v. kék, lila, citromsárga, narancs , fekete….stb. Szinenként 5 db./
1 db kapcsos rajztábla

Tolltartóba:
1 doboz színes ceruza /12 db-os/
3 db HB-s grafitceruza
2 db vastag piros-kék postaírón
1 db vékony piros-kék postaírón
2 db kék színes ceruza
2db zöld
2db piros színes ceruza
1 db fehér radír
faragó
15 cm-es műanyag vonalzó

Technika dobozba: /ez egy nagyméretű cipős doboz fedéllel/
1 db olló
1 db stiftes ragasztó
12 színű vízfesték
ecsetkészlet /4-es, 6-os 8-as, 10-es/
vizes edény/pl: margarinos doboz/
jó nedvszívó képességű rongy
1 csomag fehér gyurma
zsírkréta

Matematika dobozba: /ez egy margarinos doboz/
1 doboz színes korong
1 cs színes műanyag pálcika összegumizva
2 db mérőszalag

Tornazsákba: tornacipő, fehér póló minta nélkül, sötét tornanadrág / lányoknak is!/

Tisztasági csomagba:
műanyag pohár
2 csomag 100db-os papír zsebkendő
2csomag 100 db-os papírszalvéta
1 db műanyag uzsonnás doboz

Kérjük, minden felszerelésen legyen név!

Első szülői értekezlet időpontjáról a tanévnyitó ünnepségen tájékoztatjuk Önöket!
A szülői értekezletre kérjük minden felszerelést hozzanak magukkal!
Jó készülődést kívánunk!

aktuális programok egyéb közlemények

2019\08\23

TÁJÉKOZTATÓ!

 

 

Tisztelt Szülők, Kedves Gyerekek!

A 2019/2020-as tanév kezdetéhez közeledve tájékoztatom tanulóinkat és szüleiket a következőkről:

A tanévnyitó ünnepélyünkre szeretettel várjuk Önöket/Titeket az első tanítási napon 2019. szeptember 2-án (hétfőn) 8:00 órakor az iskola udvarán. Kérjük, hogy a gyerekek fekete-fehér ünnepi ruhában jöjjenek.

A tanévnyitót követően osztályfőnöki órákat tartunk, ahol többek között kiosztásra kerülnek az új tankönyvek is.

Ezen a napon a tanítás 11:35 órakor ér véget.

Délutáni felügyeletet 16:00 óráig tartunk ha szükséges.

Amennyiben gyermeke részére felügyeletet kér, kérem ezt az osztályfőnöknek írásban jelezze!

Ezen a napon ebédet nem biztosítunk.

Tisztelettel:

Végh Ágota
intézményvezető

sorbagyerek.gif

aktuális programok

2019\03\19

Elektronikus ügyintézés

Tisztelt Szülők!

Későbbiekben lehetőségük lesz iskolai ügyeiket az interneten keresztül is elintézni a krétában az e-Ügyintézés felületen.

Ezt a felületet a szülői/gondviselői felhasználónévvel belépve láthatják
a felső menüsorból a KRÉTA rendszerben.

Az e-Ügyintézés menüpontra kattintva elérhető a felület, ahol az „Ügyintézés indítása”
menüpont segítségével a különböző ügyeket indíthatja a szülő, illetve a „Folyamatban
lévő ügyek” menüpontban pedig a már elindított ügyeinek a státusza, tulajdonságai látszódnak.
Az ügyek állása nyomon követhető.

Mellékletben csatoljuk a Klebelsberg Közport KAFFEE projektje által kiadott „Elektronikus ügyintézés felhasználói segédlet és projekt tájékoztató” című füzet elektronikus változatának a linkjét.  

Kérjük olvassák el a tájékoztatót, ismerkedjenek a felülettel!

https://data.hu/get/11747432/kaffee.pdf

 

 

 

aktuális programok egyéb közlemények

2019\02\08

Ovi - suli

Tisztelt Szülők!

Értesítjük Önöket, hogy iskolánkban indulnak az ovi - suli foglalkozások a következő időpontokban: 2019. február 19-én, február 21- 26- 28 - án és március 5 – én és 7 – én. A foglalkozásokra szeretettel várjuk az érdeklődő gyerekeket. Foglalkozásaink kb. félórásak. /16:00 – 16:30 – ig /

aktuális programok